"Telegrafia pentru radioamatorism, este ca sarea în bucate"
"Amateur radio without telegraphy is a food tasteless"

Antena verticală "Triple leg" (Din secretele antenelor verticale)

   Antena verticală "Triple leg" cunoscută de multă vreme, este folosită destul de rar, în ciuda randamentului ridicat şi a simplităţii constructive.
   Antena constă dintr-un element radiant vertical şi trei radiale, montate la un unghi de 45' faţă de verticală şi la 120' în plan orizontal unul faţă de celălalt. Datorită acestui aranjament antena poate fi conectată direct la un cablu coaxial de 50 ohmi, care corespunde cu impedanţa de intrare.
   Radiantul antenei  se montează la o distanţă de minim 6 m. faţă de sol, unde va avea randamentul cel mai ridicat.
Pentru construcţia antenei eu am folosit o undiţă din fibră de sticlă, în interiorul căreia am montat un radiant din sârmă de cupru de 2 mm. Radialele sunt confecţionate din acelaşi tip de sârmă.
   Lungimea   radiantului:     lungimea unui radial:
  7 MHz: 10,3 m                  10,8m
10 MHz:  7,1m                      7,4m
14 MHz:  5,2m                      5,4m
18 MHz: 3,96m                     4,15m
21 MHz: 3,47m                     3,6m
24 MHz: 2,87m                     3,0m
28 MHz: 2,62m                     2,75m

Dimensiunile sunt pentru porţiunea de CW a benzilor.
    
   Radialele sunt mai lungi cu ~5% faţă de radiant. În cazul în care SWR-ul nu va fi mulţumitor 1:  1,1-1,5, se poate ajusta din scurtarea radialelor cu 3-4 %.
   Antena are o diagramă de radiaţie în plan orizontal sub formă de treflă, radiaţia principală fiind canalizată între două radiale.
                                                                       N

   Având în vedere acest fapt, este bine ca unul din radiale să fie montat pe direcţia Nord, având astfel trei direcţii principale de radiaţie, N/E, SUD, N/W, care sunt cele mai favorizante pentru DX.
În plan vertical antena radiază la un unghi de 6-7' faţă de planul pământului, fiind foarte eficace pentru long-DX.
   Nu vă impacientaţi dacă staţiile europene se vor auzi mai slab în comparaţie cu un dipol. În schimb veţi auzi DX-urile mai tare, cu  2-3 puncte S.

                 Diagrama de radiaţie în plan vertical, fără obstacole înconjurătoare.


2 comentarii:

  1. Multumesc pt informatii.Nea Vasile,o intrebare am si eu.Folosesc un fishpole de 7m pe care am bobinat un acelasi metraj de sarma sectiune 2 mm CU.Antena este destul de bine degajata,fiind montata pe un bloc cu 4 nivele.La baza antenei am montat un balun de adaptare 1\9.Rezultate;SWR sub 2 in 80,40,30,15,10m.SWR peste 3 in 12 si 6m.
    Problema este ca nu folosesc radiale la ea.Recunosc,este cea mai buna antena pe care am avut-o vreodata,cu ea lucrand multe dx-uri(VK,ZL,YB,LU,etc;ssb si ,mai ales, cw).
    Banuiesc ca daca i-as monta radiale as transforma-o in antena monoband,cu un randament mult mai bun in banda respectiva.Nu exista o dimensiune aproximativa pt radiale astfel incat sa acopere macar 2,3 benzi apropiate in frecventa?
    Cu deosebit respect,Daniel,YO8RQP.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radialele au lungimea de L/4 + 5%. Pot fi conectate în acelaşi punct la tresa coaxialului.
      Cât despre rezultate nu mă pot pronunţa de la distanţă.
      Am în vedere acel "balun" care îl foloseşti multiband. Orice "balun" multiband este un compromis pentru 50% din benzile utzilizate.
      De fapt ce folosesti acolo, nu este un "balun" ci un transformator de impedanţă de bandă largă.

      Ștergere