"Telegrafia pentru radioamatorism, este ca sarea în bucate"
"Amateur radio without telegraphy is a food tasteless"

Fortificaţii Româneşti în Eter   În urmă cu vre-o 20 de ani, în Spania a apărut un program de diplome numit „Diploma Castillos de Espana - DCE „.
   Programul a fost gândit ca un sprijin pentru popularizarea pe plan intern şi internaţional, a locurilor istorice spaniole în special castele şi fortificaţii.
   S-a avut în vedere că în Spania radioamatorismul este considerat activitate culturală şi ca atare este sprijinit financiar şi logistic de Ministerul Culturii.
   Un aport major în sprijinul radioamatorismului îl are şi Casa Regală, prin persoana fostului rege Juan-Carlos EA0JC.
   Aproape în acelaş timp au apărut acţiuni similare în Franţa - DFCF, urmate apoi şi de alte ţări ca Germania – COTA-DL, Portugalia - DFCP, etc.  
   În România, în anul 2009 YO3APJ a lansat  proiectul Romanian Historical Objectives – RHO.

   De curând, la iniţiativa unor membrii ai PRO-CW-Club, s-a dorit dezvoltarea programului de diplome privind siturile istorice româneşti. Pentru a nu interfera cu programul RHO, noile diplome se referă numai la fortificaţii, fortăreţe, forturi, biserici fortificate, aşezări fortificate şi linii fortificate de apărare.
   Astfel, a fost initiat un nou program de diplome, pentru activarea unor locuri fortificate de pe teritoriul ţării. Lista cu obiectivele istorice publicată de RHO, a fost complectată şi adăugită cu noi amplasamente, conform cu lista publicată de Ministerul Culturii.
   A fost înfiinţat un nou sait, pe care poate fi găsit regulamentul diplomelor (gratuite), atât pentru vânători cât şi pentru activatori. Tot aici se găsesc listele cu locurile fortificate din fiecare judeţ, noutăţi privind expediţiile, lista diplomelor acordate şi alte informaţii.  

   Dorim să facem cunoscută în lume istoria zbuciumată a ţării noastre, dovadă fiind sutele de fortificaţii, ridicate pentru apărarea ţării împotriva hoardelor de jefuitori.
   Puteţi să ajutaţi şi dvs., prin activarea unor situri istorice, care în multe cazuri se află la câţi-va paşi de casă.

   Avantaje: excursii interesante de o zi sau două (eu le-am numit mini-expediţii),   cunoaşteţi noi locuri poate ne-vizitate vre-o dată, produceţi pile-up-uri în trafic, vă faceţi cunoscut în lumea mare a radioamatorilor şi faceţi publicitate radioamatorismului!
De fiecare dată am avut parte de vizitatori uimiţi de ce vedeau şi auzeau...
   Dezavantaje: trebuie să plecaţi de acasă, cheltuiţi ceva bani (nu prea mulţi) şi tot nu scăpaţi de nevastă...hi...

(Desen de Bogdan Calciu - 2011)


   Cred că mulţi au auzit în trafic pile-up-uri, care la prima vedere păreau
inexplicabile, ne-fiind vorba de niscai ţări rare sau DX-uri ne-mai auzite.
  În cele mai multe cazuri a fost vorba despre activităţi în locuri istorice, flora-fauna, sau ambele.
   În cîteva ore puteţi face câteva zeci sau chiar sute de QSO-uri! Sunt valabile
toate modurile de lucru: CW, SSB, RTTY, PSK, etc.
   Pentru cei care nu au mai luat parte la expediţii radio, recomand să citiţi articolul Field Day Handbook, de unde puteţi extrage câteva idei privind echipamentul necesar:  http://yo6ex.blogspot.ro/2009/08/fiel-day-handbook.html .
   Pentru mai multe informaţii referitoare la situri fortificate şi proceduri, consultaţi saitul:

 Acest articol a apărut prima dată pe saitul radioamator.ro şi a avut 3361 accesări.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu