"Telegrafia pentru radioamatorism, este ca sarea în bucate"
"Amateur radio without telegraphy is a food tasteless"

Field Day Handbook


- Apariţia fenomenului Field-Day este veche, a fost semnalat încă înainte de al doilea război mondial, în Statele Unite. Aici primul concurs oficial a fost organizat de ARRL în 10/11 Iunie 1933.
- Iniţial organizatorii au intenţionat testarea abilităţii radioamatorilor de a opera în condiţii de urgenţă utilizînd echipamente portabile şi alimentare electrică independentă de reţea în cazul unor dezastre naturale. Dar imediat radioamatorii au descoperit partea placută, distractivă, a ieşirii în natură. Astfel că Field-Day a devenit un mod de petrecere a timpului liber în natură cu familia şi prietenii, fără a renunţa la hobby - radioamatorismul.  Dacă în Statele Unite scopul principal a rămas exerciţiul în caz de urgenţă şi abia secundar partea distractivă, în Europa participarea la Field-Day are ca pricipal motiv petrecerea unor zile plăcute în natură, cu familia şi prietenii.
.
- La noi în ţară fenomenul ca atare este puţin practicat, cu excepţia participării la concursurile de UUS, eveniment cunoscut mai mult sub denumirea "a ieşi în portabil".
- Este adevărat că operarea radio în natură este mai costisitoare decît de a face trafic de acasă, dar infinit mai interesantă.
- Personal am avut ocazia unor experimente Field-Day încă din 1968, cînd am avut prima ieşire organizată, în natură. Mai mulţi radioamatori am petrecut 3 zile frumoase la Păltiniş (Sibiu) în corturi, iar ca echipament am avut două staţii RBM-1, alimentate la acumulator, dar şi două generatoare manuale de la o staţie G1 Marconi. Generatoarele generau curent dacă învîrteai serios de manivelă... motiv de făcut muşchi.
- În prezent avem la dispoziţie infinit mai multe mijloace, ieşirea "la iarbă verde" şi operarea în condiţii de Field Day este mult mai facilă.
Mulţi dintre noi am constatat la fiecare deplasare în natură că nu am prevăzut tot ce este necesar, că ceva lipseşte fie din echipamentul radio fie alte lucruri de care avem nevoie. M-am gîndit să fac o listă cu obiectele strict necesare într-o asemenea expediţie. Urmarea a fost necesitatea unui plan de lucru, o listă cu participanţii siguri, etc. Ulterior am pus pe hârtie tote aceste lucruri, ca un fel de ghid valabil în orice deplasare, cu atît mai mult într-o  "expediţie Field Day".
.
- Primul lucru de stabilit: cu cine mergem şi unde mergem. Trebuie convinşi membrii de familie, de văzut care prieten este dispus la o excursie, să fie operator, de discutat perioada, data plecării, data întoarcerii, mijloace de transport, variante de drum. Nu în ultimul rând bugetul disponibil.  Apoi lista lucrurilor strict necesare; XYL-ul sau YL-ul are un cuvînt greu de spus!... Dacă le ignoraţi, în loc de DX-uri, veţi colecta reproşuri... Hi. Interesaţi-vă de lista repetoarelor ce pot fi accesate  în zona respectivă.

Am luat ca bază de calcul o deplasare de trei zile.
.
- Echipamente radio: un transceiver US (+UUS), antena tuner (Z-Match), SWR-metru, 2-3 staţii UUS portabile, antene, căşti, microfoane, manipulator telegrafic el-key dar şi o cheie simplă pentru cazuri de defecţiune, ceas digital, veioză pentru staţie, caiet-log, laptop cu programele necesare, cabluri, mufe, manuale de operare, un mic instrument de măsură AVO, creioane, pixuri (dacă este frig tuşul îngheaţă), o gumă,ascuţitoare, hîrtie de scris, 2-3 cartoane A4. O hartă şi informaţii despre locul expediţiei.
.
- Antene: orice avem la dispoziţie.  Dar de preferat este confecţionarea unor antene numai pentru acest scop. Un dipol montat ca inverted-V pentru benzile de jos (160)/80/40m şi o antenă verticală pentru benzile de 40-10m. Recomand utilizarea  beţelor de undiţă de 8-10m din fibră de sticlă, pe care putem instala tot felul de antene verticale. Sunt ieftine 20-30 lei/buc. Un pilon telescopic pentru dipol. O ţeavă de 50-60 cm ascuţită la un capăt şi prevăzută cu un şurub la celălalt, pentru pămîntare.

.
- Mobilier: masă pentru staţie, scaune pliante atît pentru operatori cît şi pentru ceilalţi expediţionari. O altă masă pliantă pentru pregătirea şi servirea mesei. Un răcitor portabil.
.
- Adăpost: corturi pentru dormit, un cort pentru instalarea staţiei, un parasolar, mărimea acestora după nevoi  şi  posibilităţi, saci de dormit eventual paturi pliante, câteva pături călduroase, recomand un izolant de cauciuc pentru pardoseala corturilor.
.
- Surse de energie: generator de curent, mărimea în funcţie de consum (Honda produce generatoarele cele mai silenţioase). Cablu prelungitor 50m, 1-2 prize multiple pe care vom ataşa cablurile de alimentare ale staţiei, lumini, încărcătoare etc. Şi/sau acumulatori 90-120 Ah, acumulatori de rezervă pentru Laptop şi staţii portabile, baterii pentru lanterne. Combustibil pentru generator.
.
- Iluminat: veioză cu leduri pentru staţie, cabluri cu dulii şi becuri economice pentru iluminat în corturi dar şi exterior suspendate pe 2-3 undiţe, lanterne cu led. Cîteva lumînări groase, chibrituri, brichete.
.
- Alte materiale: 5-6 beţe de undiţă de 7-8m, diverse sîrme, un ghem de sfoară, 20-30m frînghie, cîteva cuie, izolatori de antenă, stingător de incendiu. Cîteva piroane mari ~30cm pentru fixat corturi, antene etc. în caz de vînt puternic.
.
- Unelte: o lopată mică (tip Linemann), topor, ciocan, cuţit, cleşte patent, şurubelniţe, un mic fierăstrău, pistol de lipit şi fludor, foarfecă, briceag multifuncţional.
.
- Igienă: apă de spălat cca. 5l de persoană, săpun, prosoape, periuţă şi pastă de dinţi, aparat de ras, batiste de hîrtie şi pînză, prosoape, hârtie igienică.
.
- Băuturi: apă potabilă sau minerală 5l de persoană, sucuri. Diode cu plută dupa caz... (şi nevoi) ...Hi.
.
- Apărare: spray lacrimogen sau paralizant, un generator cu ultrasunete (eventual o telecomandă tip vechi) util împotriva animalelor.

.
- Medicamente: spirt sanitar, apă oxigenată, pansamente sterile, 2-3 plicuri pansamente cu rivanol, antinevralgice, o cremă cu flori de gălbenele pentru tratarea zgîrieturilor, spray contra ţînţari.
.
- Ustensile de bucătărie: aragaz cu 2-3 butelii, grătar, farfurii şi caserole de plastic, pahare şi căni tot din plastic, o oală, o cratiţă de 5L, linguri, furculiţe, cuţite,  ibric pentru cafea/ceai, briceag, tirbuşon, şerveţele de hârtie şi pînză, lemne şi mangal pentru grătar, saci de plastic pentru gunoi, un termos de 1-2L.
- Alimente: strict necesare: sare, zahăr, ulei, oţet, piper măcinat, cafea, pliculeţe cu ceai, pâine, biscuiţi săraţi şi dulci, supe la plic, concentrate tip Vegeta.
Pâinea o învelim într-un prosop de bumbac, apoi o introducem într-o pungă de plastic, prevăzută cu găuri de aerisire.
Restul alimentelor se stabilesc în funcţie de dorinţă si numărul de persoane. Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească.
Pe toată durata expediţiei alimentele trebuie păstrate la umbră şi la adăpost de animale, furnici etc. Eventual puse într-un rucsac atîrnat de creanga unui copac, cu o frânghie.
.
- Transportul si păstrarea cărnii: în lipsa unui răcitor, învelim carnea în prosoape îmbibate în oţet şi o păstrăm la umbră; cînd se usucă prosopul, repetăm operaţia.
Altă metodă: la locul de campare culegem urzici, le spălăm şi învelim în ele carnea.

- Pentru amatorii de delicatese, citiţi aici...

- Sau pentru cei doritori de un preparat exotic, citiţi aici...
.
- Băuturi reci: (în lipsa unui răcitor)
[1] punem într-un vas cu apă 100-150 gr sare şi cîteva bucăţele de albăstreală pentru rufe. Introducem sticlele cu băuturi şi punem vasul la umbră într-un loc cu curent de aer. Dacă avem suficientă energie electrică, un mic ventilator este perfect.
[2] Punem sticlele într-un vas cu nisip peste care turnăm 500 gr sare mare, apoi adăugăm apă pînă la îmbibarea nisipului. Idem, curentul de aer. După 30-40 minute băuturile vor fi reci.
.
- Îmbrăcăminte: În funcţie de zonă şi anotimp. Şi vara pot fi nopţi foarte reci mai ales la munte. Sunt necesare haine tip canadiene, pulovere, pantaloni lungi, pălărie de soare, o şapcă cu cozoroc, o umbrelă pentru ploaie.  Încălţăminte cît mai comodă, pantofi tip tenis sau basket. Dacă mergeţi la munte neapărat ghete sau bocanci indiferent de anotimp.
-

- Alegerea cortului:  corturile sunt de diverse forme, mărimi  şi calităţi. Dacă avem un cort, atunci folosim ce avem. Dar dacă suntem în situaţia de a cumpăra, atunci trebuie să avem în vedere mai multe elemente - câte persoane trebuie să adăpostească, forma cortului, calitatea materialului din care este făcut. Un cort cu dimensiunea de cca. 3x3 m, este indicat pentru două persoane, avand spaţiu suficient pentru două paturi pliante dar şi pentru depozitarea diverselor materiale necesare în deplasare. Cortul în forma de igloo este cel mai indicat, având o mare rezistenţă la vânt. La cumpărare testaţi fermoarele, să nu aveţi surprize. Mai ales în cazul corturilor made în China... Verificaţi şi cusăturile. Acestea trebuie să fie acoperite cu o bandă de nailon, pentru impermeabilizare.
   Cortul pentru instalarea staţiilor trebuie să permită să staţi în picioare. Deci este nevoie de o inălţime de cca 2m. În general se folosesc corturile de formă patrată sau dreptunghiulară.

- Alegerea spaţiului: se alege un loc uscat, cât mai plat situat în partea mai ridicată a terenului.
Se va evita camparea prea aproape de o apă, unde există pericol de ţânţari. Nu se recomandă văile, chiar şi secate, deoarece în caz de ploaie torenţială există pericol de viituri. Deasemenea pe văi, poate apare ceaţa, precum şi curenţi de aer rece. Nici pe vârfuri de munte sau deal nu este bine, fiind pericol de trăznet. Cel mai bun loc este sub creastă sau sub şeaua dealului.
.
- Instalarea cortului:  In general cortul se instalează cu intrarea spre sud sau s/e. În jurul cortului se face un şanţ de cca 8-10cm adâncime, pentru a facilita scurgerea apei în caz de ploaie.Pe pardoseala cortului se pune un covor izolant, de regulă din cauciuc. Cortul trebuie fixat şi ancorat foarte bine, pentru a nu ne trezi cu el ridicat de vânt.
.
- Instalarea generatorului de curent: Zona unde se instalează  generatorul trebuie să fie la o oarecare distanţă de corturi, pe direcţia principală a vântului, în functie de cât de zgomotos este. Iarba şi eventualele tufişuri trebuie tăiate pe o rază de 3 metri în jur. Dacă generatorul este zgomotos, se pot monta în jurul lui câteva panouri de placaj. Pentru a-l proteja de ploaie, deasupra generatorului se montează o foaie de cort.
Combustibilul se depozitează mai deparete de generator şi sursa de foc. Stingătorul de incendiu trebuie să fie uşor accesibil.

Orientativ vă prezint consumul la câteva aparate electrice:
Filtru pentru cafea: ~1500w.
Frigider portabil: ~700w (la pornire 2200w).
Transceiver: 200-400w.
Calculator desktop: 700-800w. (*)
Laptop: 250w (la încărcare).
Imprimantă: 600w.
Încărcător de acumulatori: ~ 15A: 380w.
Încărcător de acumulatori ~ 60A: 1500-5500w.
Becuri de iluminat: 40-60w/buc.
* Desigur că în prezent având acces la  tabletă, consumul de curent este minim.

- Focul: Alegeţi un loc liber, la cel puţin 3 metri distanţă de cort şi copaci. Împrejmuiţi vatra focului, cu pietre sau cărămizi. Aveţi grijă să stingeţi focul seara la culcare sau la plecare. Răvăşiţi cenuşa să vedeţi eventualele bucăţele ne-stinse. Dacă vreţi să faceţi un foc de tabără, alegeţi unul din modelele de aşezare a lemnelor, prezentate în desenul de mai jos.

- Generale: La stabilirea locului de campare trebuie să ţineţi cont de faptul că acum multe terenuri şi păduri sunt proprietate privată. Să ne asigurăm de permisiunea proprietarului. Alegem un loc cât mai plat fără găuri şi vizuini săpate în pămînt. Locul unde instalăm antenele este bine să fie împrejmuit cu o panglică multicoloră sau o sfoară cu bucăţele de pînză de culoare orange din metru în metru, pentru a proteja antenele dar şi oamenii să nu se împiedice de ele.
Imediat după sosire trebuie identificate sursele de apă din apropiere: izvoare, fântîni.
Curăţaţi locul de resturi şi gunoaie pe care le luaţi cu voi şi le depuneţi la prima ghenă de gunoi sau acasă.
Resturile de alimente, fructe şi legume, le puneţi într-o groapă pe care apoi o acoperiţi cu pămînt.
.
- Concursuri Field Day:
IARU CW:  prima Sâmbătă şi Duminică a lunii Iunie orele 1500-1459.
IARU SSB: prima Sâmbătă şi Duminică a lunii Septembrie orele 1300-1259 utc.

Sper ca acest ghid să vă fie de folos.

(C) Acest material cade sub incidenţa dreptului de autor (copyright).
      Reproducerea totală sau parţială pe alte saituri, presa scrisă sau audio-vizual, se poate face numai cu aprobarea autorului.

Acest material a apărut la data de 16 Februarie 2011 şi pe saitul:
http://www.radioamator.ro/
unde a avut peste 6996 accesări.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu