Din păcate reclama care se face acestei antene, nu este justificată de performanţe.
În cele ce urmează voi prezenta cîteva date privind această antenă.
Antena MARIA MALUCA a fost concepută de radioamatorul brazilian Jose Marinaro PY2BBP, în anul 1957, prima denumire fiind MARINARO BEAM, ulterior apărînd sub denumirea de Maria Maluca. După ceva timp, PY2BCD a făcut cîteva modificări care au îmbunatăţit funcţionarea antenei.
La noi în ţară această antenă a fost cunoscută sub numele de Beam-ul PY2BCD, prin contribuţia lui Iosif Remete YO2CJ, care a publicat-o în cartea sa de antene, aparută în anul 1979.
În anul 1974 am construit această antenă după o schemă aparută în revista RADIO REF. Alimentarea antenei s-a facut cu cablu panglică Tv de 300 ohmi. În urma testelor efectuate în banda de 14 MHz, prin comparaţie cu o antena Yagi clasică (vibrator + reflector) care era construită din sîrmă, ambele pe aceiaşi direcţie, am constatat că din VK/ZL cu antena Yagi primeam controale de 599 iar cu antena PY2BCD 569-579, întotdeauna cu 2-3 puncte mai puţin. Am primit controale mai mici cu 1-1,5 puncte, comparativ cu antena verticală. Antenele erau instalate la aceiaşi înalţime, de cca. 7m.
Antena este de fapt un compromis, care permite lucrul în 6 benzi de radioamator.
În banda de 20m, funcţionarea antenei este aproape identică cu a unui dipol. Doar în banda de 15m funcţionează ca o antenă directivă cu cîştigul scontat, de cca. 4 dBd.
Linia de alimentare de 300 sau 450 ohmi are o lungime fixă de 11,7m, 18,5m sau 23,55m. Aceasta permite acordul antenei în cele 6 benzi. Antena poate fi folosită şi în banda de 30m, sau 40m unde lucrează ca un dipol scurtat. Bineînţeles, se va utiliza un Z-Match avînd în vedere că ansamblul vibrator-linie de alimentare reprezinta un tot.
Cîştigurile de 8-10 dB, clamate de unii autori sunt pură fantezie.
În anul 2005, Helmut Oeller DC6NY, a re-proiectat antena obţinînd performanţe mai bune. În acelaş an, Fritz Markert DM2BLE a făcut diagramele de radiaţie şi cîştig ale antenei, pe fiecare bandă. În diagramele publicate se poate vedea adevăratul cîştig al acestei antene.
În continuare vă prezint schema de principiu concepută de DC6NY şi diagramele lui DM2BLE.
Da,nu e o antena grozava,dar cred ca e mai buna decit o "sirma",sau gresesc? In alta ordine de idei,mi-au placut pozele,in ordine cronologica.Mare pasiune,frumoase realizari,NU am cuvinte...o viata,o pasiune,cum s-ar zice...extraordinar.
RăspundețiȘtergere